Velikonoční nádivka

Čas vaření

60 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

5


Velikonoční nádivka

Ingredience

  • 335 g – pečivo (cca: 7 housek, 8 rohlíků nebo 8-9plátku toustového chleba většího)
  • 6 ks – vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 80 g – máslo / sádlo na vymazání
  • 200 ml – mléka (jednu třetinu můžete nahradit vývarem z uzeného masa)
  • 430 g – uzeného masa (můžeme nahradit i jinou uzeninou či masem)
  • 150 g – listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL soli
  • 2 ks menší cibule
  • ½ ČL – mletého pepře, majoránky, muškátového oříšku
  • hrstka kopřiv, jarní cibulka

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Co do nádivky patří

Maso a vývar

Můžeme použít jakékoliv maso a nemusíme mít strach ani z masa kuřecího, králičího nebo jehněčího, protože maso se v nádivce chová vždycky stejně. Zvolíme maso podle své chuti. Ale pozor: maso se v nádivce nestihne tepelně upravit, takže ho musíš vždy uvařit předem a nakrájet na menší kostičky. A právě pokud maso uvaříš, zbude vývar, který můžeš využít v nádivce.
Proto doporučujeme nechat maso vařit s kořením a zeleninou, aby byl vývar chuťově příjemný. Pak jím můžeš nahradit část mléka, který se použije v nádivce.

Pečivo

Pečivo můžeš opět volit podle svých chutí a možností. Ale vždy je pečivo nakrájeno na malé kostičky. A proto doporučuje pro snadší přípravu používat bílý toustový chléb, protože se snadno krájí na kostičky.

Vajíčka

Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme vidličkou, bílky vyšleháme na sníh, který do směsi na nádivku zapracujeme až úplně nakonec.

Bylinky

Bylinek a zeleného „listí“ můžeš použít podle chuti a představ. Jako příklad uvedeme pár oblíbených bylinek: kopřivy, sedmikrásky, pampelišky, popenec, medvědí česnek, bršlici kozí nohu, baby špenát a mladé lístky červené řepy.

Postup:

  • Pokud je to možné, maso si den předem uvaříme a pečivo nakrájíme, pokud ne, nevadí.
  • Uzené maso uvaříme ve vodě, pak nakrájíme na malé kostičky a vývar necháme odložený na polití pečiva společně s mlékem.
  • Pokud jsme si pečivo nepřipravili předem, nakrájíme si ho na malé kostičky. Pečivo můžeš použít podle své chuti. My doporučujeme toustový chléb pro jednoduší krájení.
  • Špenát (kopřivy) spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Poté vymačkáme co nejvíce tekutiny a nasekáme na drobnější kousky.
  • Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na pánvi osmažíme dozlatova na másle (oleji nebo sádle).
  • Do pánve přidáme nakrájenou uzeninu, lehce osmažíme, přidáme propasírovaný česnek a stáhneme z ohně.
  • Ve větší míse vyšleháme vidličkou žloutky se solí, čerstvě mletým pepřem a poté zlehka vmícháme nasekanou jarní cibulku a další bylinky (petrželku, nakrájený medvědí česnek apod.).
  • Směs z pánve přidáme do mísy ke žloutkům, ale ještě nemícháme.
  • Špenát (kopřivy) nasekáme najemno a přidáme do mísy.
  • Suché kostky pečiva zalijeme mlékem nebo směsí mléka a vývaru, rychle promícháme, aby se tekutina vsákla rovnoměrně. Poté přidáme do mísy, kde již máme maso, bylinky a žloutky. Vše zlehka, ale důkladně promícháme!
  • Z bílků a soli ušleháme sníh a vmícháme k připravené směsi.
  • Směs nalijeme do zapékací mísy, kterou vytřeme tukem.
  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 45 minut. V širším a nižším pekáčku trochu méně.
  • Dobrou chuť

je jeden z tradičních velikonočních pokrmů. Nádivka se pekla především jako první masové jídlo po přísném půstu a patřily do ní třeba i tři druhy masa, které dodávaly společně s bylinkami hlavní chuť.

I když se nejedná o dietní pokrm, nemusíš se bát, protože s naším členstvím budeš ihned vědět, kolik nádivky si můžeš dát na oběd, aniž bys porušil svůj režim.

Naše rady a tipy

  • Maso si uvař den předem. Vývar sceď a maso vrať zpět do vývaru. Maso necháme ve vývaru do druhého dne, aby bylo ještě více šťavnatější a chutnější.
  • Kostičky z pečiva si připrav také den předem, aby trochu „oschly“. Aby po nalití mléka do směsi nevznikla z nádivky kaše.
  • Špenát nejdřív zbav jeho „velkého“ objemu, a to uděláš tím, že ho pár vteřin blanšíruješ ve vroucí vodě, pak hned vylovíš a necháš zchladit ve studené vodě. Tím špenát zmenší objem a bude se ti snáz s ním pracovat při pečení velikonoční nádivky.
  • Mléko je možné nahradit 30% smetanou a nádivka dostane ještě vláčnější nádech.

Velikonoční nádivka

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Nákupní košík
Přejít nahoru