Gulášová polévka

Čas vaření

180 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

2 – 3


Gulášová polévka

Gulášová polévka

(nutriční hodnoty)

kalorie: Nelze vypočítat kalorie. kcal
sacharidy: Nelze vypočítat sacharidy. g
bílkoviny: Nelze vypočítat bílkoviny. g
tuky: Nelze vypočítat tuky. g

Chceš, aby se suroviny přesně přepočítávaly podle tvého denního kalorického příjmu?
Rád/a bys věděl/a, jaká porce ti pomůže zhubnout bez přísných diet?

Aktivuj si členství a získej přístup k chytrým receptům, kde se ingredience automaticky přizpůsobují tvým potřebám. Ihned zjistíš správnou váhu své porce – vař pro celou rodinu a svou část si jednoduše odváž! U mnoha receptů navíc můžeš upravit nebo vynechat některé suroviny podle svého gusta.
S naším členstvím získáš spoustu výhod a nástrojů, které ti usnadní redukci váhy.
Veškeré informace o členství najdeš ZDE.

Kdo by neznal tradiční gulášovou polévku, která je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je snadná na přípravu a výborně zasytí, takže jí můžeme využít i jako hlavní chod. A podle nás má tato gulášová polévka ještě jednu velkou výhodu, a to, že po rozležení chutná ještě lépe, proto jí můžeme uvařit na více dní.

Možná je to i u vás, kdy si říkáte: „tu nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička“. Určitě nechceme soutěžit s vaší babičkou, ale věříme, že tato gulášová polévka z mletého masa vám bude taky moc chutnat.

Pravá gulášová polévka se připravuje s hovězím masem, které je nakrájené na malé kousky anebo ho můžeme mít namleté (podle chuti). Dále do polévky patří brambory, někdo místo nich využívá kedlubnu anebo mix, my raději zůstáváme u brambor. O výraznou chuť gulášové polévky se postará mletá paprika, česnek, majoránka a drcený kmín.

Naše tipy

  • Ke gulášové polévce se náramně hodí čerstvý kus chleba.
  • Polévku není třeba nějak zahušťovat, ale máš-li raději hustší polévku, můžeš použít pár brambor z polévky, které se rozmačkají na kaši a vmíchají zpět do polévky.
  • Máš-li rád ostřejší chuť, přidej trochu pálivé papriky.
  • Na přípravu opravdu dobré gulášové polévky nepoužívej příliš libové maso. Naopak vybírej takové druhy, které mají vysoký obsah klihových částí – ty se delším varem rozpustí a polévku zahustí a také dodávají masu šťavnatost. Pokud použiješ mleté maso, bude vaření o dost rychlejší.
  • Uzená paprika dodává gulášové polévce příjemnou kouřovou chuť. Ale pokud jí doma nemáš, můžeš jí klidně vynechat a o to víc navýšit množství sladké papriky. Náš tip na sladkou papriku je: Maďarská – má intenzivní barvu i chuť.
  • Kmín určitě zvol jemně mletý
  • Pokud chceš dosáhnout opravdu co nejintenzivnější chuti polévky, nahraď vodu hovězím vývarem, případně s vodou do hrnce přidej i hovězí kosti, které po změknutí masa odstraníš.
  • Polévka, podobně jako guláš, chutná nejlépe alespoň 1 den rozleželá.

Gulášová polévka

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Přejít nahoru