Velikonoční beránek

Pokrm vhodný na: dezert

Čas vaření

60 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

8


kalorie: 356 kcal
sacharidy: 42 g
bílkoviny: 8 g
tuky: 17 g

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek
×

Nejznámějším symbolem Velikonoc je beránek. Víme ale, proč se velikonoční beránek peče zrovna na Velikonoce? Nebo to, kde tradice pečení beránka vznikla a co vlastně symbolizuje?
Křesťanství zná tradici pečení velikonočního beránka již od Středověku a začalo beránka využívat jako symbol Ježíše Krista, který prolil svou krev na Golgotském kříži. Podle křesťanské víry je Ježíš beránek, obětovaný za spásu světa, který nás vysvobozuje z otroctví hříchu. Je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Zajímavostí je, že Ježíš sám u poslední večeře se svými apoštoly o Velikonocích jedl právě beránka. Bohužel nevíme, kdy přesně došlo k rozšíření pečení velikonočního beránka.
Ale zpět k pečení.
Kdybychom měli péct velikonočního beránka? Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako se pekl mazanec. Pro úplnost dodejme, že jidáše se pekly na Zelený čtvrtek. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti a na Velký pátek se nepeklo, protože se držel půst.

Naše tipy

  • Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
  • Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové láhve.
  • Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Postup

  • Rozklepneme vejce a oddělíme bílek a žloutek. Žloutek vyšleháme s cukrem (šleháme cca 5 min), poté přidáme olej (šleháme cca 5 min), poté přidáme zbylé suroviny: mouku, mléko, prášek do pečiva a vše pořádně promícháme.
  • V další míse vyšleháme bílek (vyšlehaný bílek poznáme tak, že při otočení mísy vyšlehaný bílek nevyteče).
  • Bílek opatrně vmícháme vařečkou do těsta (pozor!!! Nešlehat!!).
  • 2/3 těsta nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
  • Do zbylého těsta vmícháme kakao (podle chuti).
  • Zbylé kakaové těsto vlijeme do formy (k tomu bílému těstu).
  • Beránka pečeme na 180 °C 45–50 min.
  • Po upečení ještě teplého beránka vyklopíme

Související recepty


Ingredience

  • 250 g – cukr moučka
  • 4 ks – vejce
  • 250 g – hladká mouka
  • 150 ml – olej
  • 150 ml – horké mléko
  • 1 balení – prášku do pečiva
  • 60 g – kaka

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Velikonoční beránek

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Přejít nahoru