Bramborový salát s přírodním řízkem

Pokrm vhodný na: oběd

Čas vaření

40 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

7


kalorie: 121 kcal
sacharidy: 7 g
bílkoviny: 8 g
tuky: 7 g

Bramborový salát nejen na štědrovečerní večeři

Bramborový salát s kaprem
×

Recepty na chutný 🥔 Bramborový salát, který Nesmíte Propásnout!

Historie bramborového salátu sahá do 16. století, kdy byly brambory dovezeny do Evropy z Jižní Ameriky.
Kdo ale jako první přišel s nápadem bramborového salátu, to se přesně neví. První zmínky o bramborovém salátu byly v kuchařce od Magdaleny Dobromilové Rettigové a Marie Janků-Sandtnerové. Ale s dnešními recepty na bramborový salát se to nedá vůbec srovnávat. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal v roce 1924. I když neznáme přesnou historii této pochoutky, určitě si na něm opět 24.12 většina z nás pochutná a my vám nabízíme hned několik variant, jak si tuto pochoutku užít.

Možné variace Bramborového salátu

  • Klasický Bramborový Salát: Perfektní kombinace brambor, majonézy, cibule a petrželky, ideální pro milovníky tradičních chutí. 🌿
  • Německý Bramborový Salát: Tento salát je bez majonézy, s octem a olejem, doplněný slaninou a cibulkou, přináší robustní chuť.🥓
  • Americký Bramborový Salát: Bohatý na majonézu, často s přidáním hořčice nebo celeru, ideální pro barbecue a pikniky. 🍖
  • Francouzský Bramborový Salát: Lehčí verze s dijonskou hořčicí, bylinkami a kapary, skvělý pro elegantní večeře.🌱
  • Veganský Bramborový Salát: Inovativní a svěží, s rostlinnou majonézou a čerstvou zeleninou, pro ty, kdo hledají zdravější variantu. 🌿🥕

Naše tipy na Bramborový Salát:

  • Kdo nemá rád velké kousky zeleniny, doporučuji jí nastrouhat (to mám rád já).
  • Můžete přidat nakrájenou cibuli
  • Můžete smíchat majonézu, s jogurtem, nebo zakysanou smetanou.
  • Dochutit můžete trochou okurkového nálevu.
  • Přidat můžete i nastrouhaná jablka a nakrájený celer pro svěží chuť.
  • Přidat můžete na kostičky nakrájenou šunku.

Postup na bramborový salát:

  • Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
  • Mezitím co se voda vaří si připravím zeleninu. Mrkev, celer a petržel oloupeme, ale nekrájíme, vaříme celé kusy.
  • Dále si očistíme brambory, ale neloupeme ani je nijak nekrájíme, necháme hezky vcelku i se slupkou.
  • Takto připravenou zeleninu a brambory vložíme do vařící vody a vaříme cca 45 min (záleží na velikosti brambor). V průběhu vaření občas zkoušíme propíchnout brambor nožem, abychom zjistili, jestli jsou už brambory měkké.
  • Mezitím co se zelenina a brambory vaří, dáme se do přípravy ostatních surovin, které vložíme do jedné velké mísy.
  • Podle zvoleného receptu přidáváme jednotlivé suroviny do mísy.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme na malinké kostičky. Sterilovanou okurku necháme okapat od nálevu a také nakrájíme na malé kousky.
  • Uvařená, studená vejce očistíme od skořápek, opláchneme a protlačíme přes kráječ brambor.
  • Jakmile jsou brambory s kořenovou zeleninou uvařené, dáme vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme nožem a protlačíme kráječem na brambory do mísy, kde již máme ostatní suroviny.
  • Uvařenou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky (také můžeme protlačit přes kráječ na brambory nebo je nastrouháme na velkém struhadle).
  • Celý obsah mísy opatrně promícháme a přidáme (dle volby) tatarku, majonézu, hořčici a jogurt. Vše znovu promícháme, osolíme, opepříme dle chuti a dáme do chladu odležet (nejlépe na den).
  • Bramborový salát můžeme podávat s řízkem na přírodno, se smaženým řízkem či kaprem, s vinnou klobásou a nebo například s lososem na pánvičce.

Postup připravu „masa“:

Druh „masa“ si zvolíme podle toho na co máme chuť

    1. Maso omyjeme, nakrájíme na řízky a naklepeme. Poté okořeníme a dáme smažit na rozpálenou pánev.
    1. Řízky naklepeme, nasolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
    1. Vinná klobása: Je-li klobása dlouhá, nakrájejte ji na menší kousky. Stočte je do spirálek a spíchněte špejlí, aby se nerozvinovaly. Osušte je kuchyňskou utěrkou a poprašte hrubou moukou. Poté dáme smažit na rozpálenou pánev.
    1. Ryba: naklepeme, nasolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Ingredience

Bramborový salát

  • 1 kg – brambor
  • 250 g (ks) – mrkve
  • 1 ks – jablka (volitelné)
  • 200 g – Hrášku (volitelné)
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 ks – větší cibule
  • 2 lžíce – plnotučné hořčice
  • 2 lžíce – lák z okurek (volitelné)
  • 1 ks – petržele
  • 100 g celer
  • 2 lžíce – majonézy
  • 1 lžíce – tatarské omáčky
  • 6 ks uvařených vajec (natvrdo)
  • Sůl, pepř, koření na maso dle chuti

Příloha (dle výběru)

  • 1,2 kg Kuřecího masa (prsní řízky)
  • 1,2 kg Kuřecí smažený řízek
  • 1,2 kg Vepřový smažený řízek
  • 1,2 kg Vinná klobása upečená v troubě
  • 1,2 kg losos pečený
  • 1,2 kg Kapr smažený

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Bramborový salát s přírodním řízkem

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Přejít nahoru