Cuketové bramboráky
Čas vaření
25 min
Kategorie
Bez masa, Fitness
Obtížnost
Střední
Počet porcí
2 – 3
Oblíbené bramboráky
(nutriční hodnoty)
kalorie: 61 kcal
sacharidy: 10 g
bílkoviny: 3 g
tuky: 1 g
Ingredience na cuketové bramboráčky
- 1 kg brambor
- 500 g cukety (1 ks)
- 500 g mrkve
- 2 vejce
- 100 g hladká mouka (nebo ovesné vločky)
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, majoránka
Ingredience na jogurtový dip
- 150 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- Pažitka
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Postup na cuketové bramboráčky
- Cuketu pořádně omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Jestliže je cuketa větší, vydlabeme prostředek (semínka). V opačném případě nastrouháme celou.
- Nastrouhanou cuketu promačkáme, posolíme a necháme 10 minut odstát v míse.
- Mezitím si oloupeme brambory, očistíme mrkev a nastrouháme na jemném struhadle (pokud jí v bramboráku chceme).
- V cedníku cuketu důkladně vymačkáme, abychom jí zbavili co nejvíce přebytečné tekutiny.
- Poté cuketu vrátíme zpět do mísy a přidáme nastrouhanou mrkev (pokud jí máme) s brambory, prolisovaný česnek, rozklepnutá vejce, majoránku, sůl, pepř a na konec vmícháme mouku (část nebo všechnu mouku můžete nahradit drcenými ovesnými vločkami). Celou směs důkladně promícháme. Pokud bude těstíčko příliš tekuté, můžete přidat víc mouky.
- Vše dobře promíchejte a nechte odstát dalších 10 minut.
- Na plech vyložený pečícím papírem klademe lžíci směs a tvoříme placky (záleží na nás, jakou zvolíme velikost). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. Záleží na troubě, doporučujeme v průběhu pečení kontrolovat, zda se nepálí. Doba pečení záleží na hrubosti placiček.
- Cuketové bramboráky jsou výborné s jogurtovým dipem.
Postup na jogurtový dip
- Dip vytvoříme smícháním jogurtu s prolisovaným česnekem. Na závěr přimícháme nasekanou pažitku.
- Dobrou chuť
si můžeme jednoduše vylepšit přidáním cukety. Takhle vzniknout opravdu šťavnaté a křupavé cuketové bramboráky. Smažené cuketové bramboráčky budou daleko více křupavější, než pokud je budeme dělat v troubě. Varianta v troubě je méně pracnější, a ještě k tomu zdravější. A pokud chceme bramboráčky ještě zdravější můžeme přidat mrkev a mouku z části anebo úplně nahradit nadrcenými ovesnými vločkami. I tato zdravější varianta je skvělá.