Míchaná vajíčka

Čas vaření

10 min

Kategorie

Bez masa, Fitness, Rychlovky

Obtížnost

Snadné

Počet porcí

1


Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka neboli vaječina

(nutriční hodnoty)

kalorie: 203 kcal
sacharidy: 7 g
bílkoviny: 13 g
tuky: 13 g

Ingredience

  • 2 až 3 ks vajec
  • 1 lžíci másla / smetany
  • trochu másla
  • Na ochucení je možno použít šunku, sýr, špenát
  • 1 pl Toastového chleba (1pl = 25g)
  • Jakákoliv zelenina

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Postup

  • Pánev si zahřejeme jen na třetinu nebo čtvrtinu možného výkonu plotýnky.
  • V klidu si v ní rozpustíme máslo.
  • Vyklepneme si vajíčka do misky a přidáme špetku soli a pepře.
  • Směs důkladně prošleháme (můžeme přidat lžíci mléka nebo smetany).
  • Poté nalejeme směs na pánev a začneme pomalu míchat.
  • Až bude vaječina hotová, stáhneme pánev z ohně a vejce přesuneme na teplý talíř. Můžete posypat pažitkou nebo nastrouhaným sýrem.
  • A je hotovo 🙂

Jak si míchaná vejce vylepšit

  • Přidáním šunky, slaniny anebo jiných uzenin. Uzeninu stačí nakrájet na malé kousky. Slaninu můžete využít místo másla.
  • Přidáním různých sýrů. Druhé nejčastější vylepšení je přidání tvrdých sýrů, které buď nastrouháme anebo nakrájíme na malé kostičky. Sýr přidáváme do vajec chviličku před dokončením anebo jimi můžeme posypat hotovou vaječinu.
  • Přidáním pažitky, petržele a jiných bylinek. Nechte čerstvé a nasypte na hotová vajíčka.
  • Přidáním jarní cibulky. Bílou část nakrájejte nadrobno a nechte změknout a rozvonět v rozpuštěném másle, zelenou část nasekejte na šikmé proužky a sypte jimi hotový vajíčka.
  • Přidáním mladého špenátu. Nejdříve ho krátce podusíme na cibulce a pak k němu nalijeme vajíčkovou směs.

Kombinujte míchaná vajíčka jak je libo a s naším členstvím se ti suroviny přepočítají na tvůj potřebný příjem a ty si můžeš dát svůj oblíbený pokrm bez výčitek.

Jaká jsou ideální vejce?

Pokud si chceme dokonale pochutnat na vejci, měli bychom vařit pouze z čerstvých vajec, a to nejlépe do čtrnácti dnů od snesení, která byla po celou dobu skladována v chladu. A kdybychom měli vejce z domácí farmy, bylo by to zas o kousek chutnější.

Tipy na chutná míchaná vejce

  • Když budete připravovat míchaná vejce, přidejte do nich trochu smetany nebo mléka. Díky tomu směs neztvrdne.
  • Vejce promíchejte, ale jen lehce, aby se úplně nespojil bílek a žloutek.
  • Na teflonovou pánev dejte kousek másla a mírně nechte pánev rozehřát. Nerezovou pánev naopak hodně rozpalte a pak vložte máslo.
  • Pro krémový stav vajíček je nutné „šetřit“ teplem, protože jakmile se moc rychle zahřeje, míchaná vejce se srazí.

Jak se orientovat ve značení vajec

První číslice označuji metodu chovu

  • 0 – vejce z ekologických chovů, tato vejce jsou nejdražší a nejkvalitnější
  • 1 – vejce od slepic z volného výběhu
  • 2 – vejce z halového chovu s podestýlkou
  • 3 – vejce z klecového chovu slepic, ta jsou nejlevnější

Pak následuje kód země

  • CZ – Česká republika
  • SK – Slovensko
  • LT – Litva

Poslední 4 číslice označují údaj o chovu

Tortilla s vaječinou, zeleninou a sýrem

Míchaná vajíčka

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Přejít nahoru