Quiche se špenátem

Čas vaření

35 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

5


Quiche se špenátem

Quiche se špenátem postup

(nutriční hodnoty)

kalorie: 203 kcal
sacharidy: 11 g
bílkoviny: 9 g
tuky: 13 g

Ingredience

Těsto

  • 180 g hladké mouky (špaldová, celozrnná)
  • ½ ČL soli
  • 90 g másla nakrájeného na malé kousky
  • 5 PL studené vody

Náplň

  • 120 ml smetany
  • 3 ks vajec
  • 250 g špenátových listů
  • 200 g strouhaného sýra (Eidam)
  • 2 ks červené cibule (může být žlutá)
  • 150 g klobásy nebo šunky
  • 3 stroužky česneku (nemusíme dávat)
  • 200 g klasických rajčat nebo cherry rajčat (nemusíme dávat)
  • Sůl, pepř
  • 1 PL oleje / másla na smažení

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Těsto

  • Na vál dáme mouku a sůl a několikrát promícháme
  • Postupně přidáváme máslo a mícháme a mačkáme, přidáváme lžíce vody, dokud se nevytvoří hladké, spojené těsto. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další lžíci vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
  • Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a vložíme na cca 1 hodinu do lednice.

Náplň a finální řešení

  • Troubu si předehřejeme na 190°C.
  • Cibuli očistíme a překrojíme na půl. Půlky cibule nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej, do kterého dáme smažit nakrájenou cibuli. Poté si nakrájíme klobásu / šunku na malé kostičky, které přidáme k cibuli. Ke konci můžeme přidat nakrájený česnek (volitelný).
  • Jakmile je cibule dozlatova usmažená, přidáme špenát a směs dusíme (cca 5 min).
  • Mezitím, co se směs na pánvičce dusí, do mísy vlijeme smetanu, přidáme vejce a nahrubo nastrouhany sýr. Vše pořádně promícháme, osolíme a opepříme
  • Pánvičkovou směs vlijeme do mísy se smetanou a vše smícháme.
  • Pečící formu vymažeme lehce máslem. Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy. Těsto prsty důkladně přimáčkneme ke dnu a okrajům.
  • Směs nalijeme do připraveného korpusu.
  • Nahoru můžeme položit plátky rajčat (volitelný) a posypeme zbytkem strouhaného sýra.
  • Pečeme dozlatova, cca 30 – 35 minut.
  • Upečený koláč necháme nejprve mírně zchladnout a pak ho rozkrájíme a podáváme.

Francouzské slané koláče zvané „Quiche“ se skvěle hodí jako rychlý oběd, večeře, nebo pohoštění na oslavu a rodinné setkání. Quiche je poměrně univerzální jídlo, ve kterém můžeme kombinovat náplň podle chuti. A to jak zeleninu, různé druhy sýra i masa.
V naší rodině určitě vyhrává špenátový quiche, který je podle nás prostě TOP, hlavně pro našeho trenéra :D.

Quiche se špenátem

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Přejít nahoru